دولت چین تصمیم دارد در ماه آیندهی میلادی خودروهای جدید را به سامانهی شناسایی رادیویی (RFID) مجهز کند. بر اساس ادعای دولت این برنامهی جنجالی در جهت کاهش ترافیک سنگین شهرهای چین اجرا میشود.
بر اساس گزارش منتشر شده در والاستریت ژورنال، دولت چین در نظر دارد تمامی خودروهای این کشور را به سامانهی شناسایی رادیویی مجهز کند. انتشار این خبر باعث بروز نگرانیهایی پیرامون کنترل هر چه بیشتر مردم شده است. با توجه به نظارت شدید دولت بر اینترنت و سیاستهای کنترلی دولتمردان این کشور، پیشبینی میشود که از این فناوری در جهت نظارت دقیقتر و شدیدتر مردم چین استفاده شود.
دولت چین اما هدف از این برنامه را جمعآوری اطلاعات لازم در جهت مدیریت و کاهش ترافیک بسنگین این کشور اعلام کرده است. منتقدان دولت با طرح احتمال استفادهی سرویس اطلاعاتی این کشور از دادههای به دست آمده، این طرح را اقدامی دیگر در جهت کنترل مردم دانستهاند. این سامانه اطلاعات خودرو، مثل مکان، و مالک خودرو را به حسگرهای تعبیه شده در کنار جادهها مخابره میکند و سپس این اطلاعات به وزارت امنیت عمومی انتقال مییابد. اگرچه این سیستم در مقایسه با سیستم GPS دقت کمتری دارد (چراکه تنها در زمان عبور خودرو از کنار حسگرها مکان آن مشخص میشود)، اما با استفاده از اطلاعات بهدست آمده میتوان عادات افراد را از مکانهایی که به آنجا تردد میکنند، تعیین کرد.
قرار است این برنامه از تیرماه سال جاری اجرا شود. در سال اول، نصب این سامانه بهصورت داوطلبانه صورت میپذیرد و سپس از سال دوم نصب آن روی تمام خودروهای جدید اجباری خواهد بود. با وجود آمار فروش سی میلیون دستگاه خودرو در سال، اطلاعات بهدست آمده از این سیستم در ترکیب با اطلاعات بهدست آمده از سیستمهای امنیتی گستردهی چین نظیر دوربینهای امنیتی، سیستمهای تشخیص چهره و کنترل اینترنت، میتواند سبب بروز فشارهای اجتماعی بر مردم چین شود.